Curriculum Artistic

Andras Chiriliuc s-a născut la 16 August 1983 în Suceava-România. Şi-a inceput studiile în oraşul natal la Colegiul de Artă "Ciprian Porumbescu". A luat primele lecţii de canto la vîrsta de 9 ani cu celebra jazzwoman a României, Anca Parghel. Îşi continuă apoi studiile la Timişoara unde a absolvit secţia canto a Colegiului Naţional de Artă "Ion Vidu" în iunie 2002 şi unde s-a licenţiat în canto în iunie 2006 la Facultatea de Muzică, din cadrul Universităţii de Vest. A studiat de asemenea baletul şi dansul contemporan timp de mulţi ani şi, a jucat în piese de teatru, de multe ori regizate chiar de el însuşi.

A studiat canto cu Alexandru Moisiuc.

A studiat canto cu Elena Gaja. 

A colaborat cu Opera Naţională Română din Timişoara pentru două importante spectacole: în 2001 premiera românească a operei Othello de Giuseppe Verdi, care nu a mai fost jucată timp de peste 25 de ani, iar în 2002 premiera românească a ultimei opere compuse de Giacomo Puccini, Turandot, care de asemenea nu a mai fost jucată de 30 de ani în România, ambele avându-i în rolurile principale pe celebrul tenor dramatic român Corneliu Murgu şi pe celebrul bas român Alexandru Moisiuc.

A participat de asemenea la Masterclasses în Canto făcut la Timişoara de soprana din Franţa Sabine Steffan în 2002.

A participat la Masterclasses în Canto făcut la Timişoara de soprana din S.U.A. Jennifer Goltz în 2005.

A participat la Masterclasses în Canto făcut la Timişoara de legendarul tenor rus Vladislav Piavko în iulie şi octombrie 2006.

A studiat estetica muzicală cu Elena Andriescu.

A colaborat cu Maestro Dumitru Gheorghiu, unul din cei mai importanţi regizori de operă şi teatru din România, pentru spectacole de poezie, teatru şi operă.

În 2000 baritonul Andras Chiriliuc o întâlneşte pe Diva Mariana Nicolesco, în 2003 pe Maestro Leo Nucci iar în 2005 pe Maestro Peter Lukas Graf. În 2006 îl întâlneşte pe legendarul tenor rus Vladislav Piavko, iar în ianuarie 2007, baritonul Andras Chiriliuc o întâlneşte pe legendara mezzosoprană a Federaţiei Ruse, mitul Irina Arkhipova.

În 2005 Andras Chiriliuc participă la a 11-a ediţie a Concursului Internaţional de Canto Ferruccio Tagliavini la Deutschlandsberg-Graz-Austria unde îi întâlneşte pe Vittorio Terranova, Alberto Triola, Marco Tutino, Sven Muller, Bruno Dal Bon, Pavel Bakardiev, Ernesto Palacio, Paolo Barbacini şi marea soprană Lucia Aliberti.

Baritonul Andras Chiriliuc în anul şcolar 2006 – 2007, a predat în cadrul catedrei de canto a Colegiului de Artă Ciprian Porumbescu din Suceava unde la iniţiativa sa, cu sprijinul şi încurajarea Direcţiunii Colegiului de Artă Ciprian Porumbescu din Suceava şi al Rectoratului Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava, înfiinţează Andras Chiriliuc Canto Studio, unde a realizat 3 lecţii deschise de canto, primele lecţii deschise mediatizate la nivel naţional, deschizând astfel porţile Colegiului de Artă Ciprian Porumbescu lumii intregi.

În 2006 înregistreaza la Suceava alături de trupa HeaT un proiect underground, single-ul Ti cerco, la care a compus şi semnat versurile, piesa care a intrat în circuitul cluburilor internaţionale. Este o premieră pentru România, stilul house – opera, care îmbină o voce de operă cu mixurile genului house. La începutul anului 2007 continuă proiectul alături de trupa HeaT înregistrând o nouă piesă în stilul house-opera, single-ul Mistero.

În 2006 colaborează cu lingvista Sanda Maria Ardeleanu pentru audiobook-ul volumului Imaginaire linguistique francophone.

În 18 ianuarie 2007, baritonul Andras Chiriliuc îşi face debutul mondial în concert la Moscova, la Centrul Internaţional al Muzicii unde la 23 de ani cântă în duet cu legendarul tenor rus Vladislav Piavko, în concertul Musica Latina organizat de Fundaţia Irinei Arkhipova din Rusia în prezenţa membrilor Administraţiei Prezidenţiale din Federaţia Rusă, Ambasadei Române la Moscova, legendara mezzosoprana Irina Arkhipova, oameni de cultură şi mari personalităţi din Federaţia Rusă.

În 13 februarie 2007, baritonul Andras Chiriliuc reprezintă România într-un concert organizat în onoarea accederii României şi Bulgariei la UE, concert care s-a desfaşurat la reşedinţa Excelenţei Sale, Ambasadorul Uniunii Europene la Moscova, domnul Mark Franco. Baritonul Andras Chiriliuc la 23 de ani, cântă în prezenţa unui corp diplomatic format din peste 70 de ambasadori din statele UE şi nu numai. Baritonul Andras Chiriliuc a fost acompaniat de pianistul român, Mihnea Dragoi, nepotul marelui compozitor român Sabin Dragoi.

În 23 martie 2007, baritonul Andras Chiriliuc a susţinut concertul l'Amour pentru cea de-a 11-a ediţie a Zilelor Francofoniei la Suceava, alături de pianistul Mihnea Drăgoi.

La 7 mai 2007, baritonul Andras Chiriliuc a susţinut un mare concert la istorica Sală de Marmură a Universităţii Naţionale Yury Fedkovyci din Cernăuţi - Ucraina.

La 20 mai 2007, baritonul Andras Chiriliuc a închis seria manifestărilor din cadrul primei ediţii a Concursului Internaţional de Canto Joseph Schmidt printr-un concert extraordinar, în care a fost acompaniat de pianistul Mihnea Drăgoi. Concertul s-a desfăşurat în Sala de Spectacole a Colegiului de Artă Ciprian Porumbescu din Suceava.

La 7 iulie 2007, baritonului Andras Chiriliuc i-a fost decernată Diploma de Excelenţă din partea Lions International prin Lions Clubs Suceava.

La 17 iulie 2007, baritonul Andras Chiriliuc a susţinut un Recital Extraordinar de lieduri din creaţia compozitorilor români la Palatul Cantacuzino din Bucureşti, acompaniat de pianistul Mihnea Drăgoi. Recitalul a închis Stagiunea 2006/2007 a Muzeului Naţional Enescu.

La 11 septembrie 2007, baritonul Andras Chiriliuc a susţinut Concertul de Gală al celei de-a 37-a ediţii ESNA la Dubna - Federaţia Rusă. La evenimentul desfaşurat în Sala Mare a International Intergovernmental Organization Joint Institute for Nuclear Research baritonul Andras Chiriliuc a fost acompaniat de marea pianistă a Rusiei, Eleonora Teplukhina.

La 11 octombrie 2007, baritonul Andras Chiriliuc a cîntat în Concertul Inaugural al Auditoriumului Joseph Schmidt din Suceava, prezentând totodată şi seara de gală care a avut printre oaspeţi deosebiţi Orchestra Filarmonicii de Stat din Botoşani, Corul Cantores Amicitiae al Universităţii de Arte George Enescu din Iaşi dirijat de Prof. Nicolae Gâscă, chitaristul Marius Aluncăriţe şi pianistul Mihnea Dragoi, debutând astfel Stagiunea 2007/2008 , cea de-a doua stagiune muzicală a universităţii sucevene.

La 20 noiembrie 2007, baritonul Andras Chiriliuc apare în fata publicului sucevean în finalul spectacolului "30-"40 Ediţia 2007 a Balului Bobocilor Universitatatea Ştefan cel Mare Suceava, a carui regie o semnează.

La 17 mai 2008, baritonul Andras Chiriliuc este prezent pentru a 4-a oara în concert la Moscova, la cea de-a V-a manifestare extraordinară a celebrării "Zilei Europei" deschizând Gala Concert a evenimentului european, pe celebra scenă a Parcului "Maxim Gorki", în prezenţa, în rândul celor peste 2.000 de participanţi, a elitei politice, intelectuale, culturale şi diplomatice a celei mai mari metropole europene.

La 31 mai 2008, baritonul Andras Chiriliuc participă alături de alţi 32 de artişti lirici din lumea întreagă la un important eveniment la Opera Regală din Copenhaga.

La 16 august 2008, baritonul Andras Chiriliuc celebrează 25 de ani de existenţă printr-un concert la Suceava alături de soprana Cristina Radu şi pianistul Alexandru Petrovici. Invitaţii de onoare ai manifestării au fost Alteţele Lor Regale Prinţul Paul şi Prinţesa Lia Ai României, însoţiţi de Prinţul Maximiliam de Bentheim-Steinfurt şi John Randall, Preşedintele BornFree.

În septembrie 2008, baritonul Andras Chiriliuc susţine două importante recitaluri cu lied-uri româneşti la Lille şi Paris, împreună cu pianistul Mihnea Drăgoi.

În octombrie 2008, baritonul Andras Chiriliuc fondează Suceava Theatre Company şi Suceava Choir Company, două proiecte ale Asociaţiei Joseph Schmidt.

În noiembrie 2008, baritonul Andras Chiriliuc inaugurează la Sala Voievodală a Muzeului de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Bucovina, Joseph Schmidt Expo.

În noiembrie 2008, este invitat in Juriul Naţional al celei de a 18 a ediţii a Concursului Naţional Emanuel Elenescu Piatra Neamţ, alături de soprana Elena Botez şi basul Corneliu Solovăstru.

La 26 noiembrie 2008, baritonul Andras Chiriliuc împreună cu soprana Cristina Radu şi pianiştii Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu, susţine recitalul de lied-uri franceze Belle nuit d'amour la Palatul Şuţu din Bucureşti.

În decembrie 2008 deschide cea de-a treia stagiune a Complexului Muzeal Bucovina cu recitalul Belle nuit d'amour, recital prezentat şi la istorica Sală de Marmură a Universităţii Yury Fedkovici din Cernăuţi in ocazia manifestărilor prilejuite de Crăciunul în Bucovina.

La 21 decembrie 2008, baritonul Andras Chiriliuc cântă in cea de-a treia ediţie a concertului Crăciun la Suceava, alături de soprana Cristina Radu, pianiştii Eugen Dumitrescu şi Corina Răducanu, având ca invitat special pe marea soprană a lumii, Diva Kathleen McCalla.

Baritonul Andras Chiriliuc este Preşedintele Asociaţiei Joseph Schmidt, Director Artistic al Concursului Internaţional de Canto Joseph Schmidt desfăşurat la Suceava, Director Artistic al Suceava Theatre Company şi al Suceava Choir Company, Preparator Universitar în cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei a Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava, doctorand al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti sub îndrumarea muzicologului Grigore Constantinescu.